Intervju med konstnären Bacilio Souto Blanco

Intervju med Bacilio Souto Blanco inför Älmhults konstrunda 2020

Basilio Souto Blanco konstrundan 2020_web

Ärlighet och miljö, två viktiga ämnen för Bacilio

Glädjen i Souto, den är så genuin så att jag omöjligt kan låta bli att bli smittad. Han är 87 år ung, och det som gör det så självklart att vara 87 år ung är enligt honom naturen, skapandet och optimismen. För att jag ska kunna måla upp en rättvis bild av vem det är ni kommer träffa, för jag lovar ni vill träffa honom så kan jag berätta vad hans bästa rekommendation är. 

Souto rekommenderar alla att vara ärliga, och när jag frågar varför så svarar han självklart att han är ärlig mot andra för hans egen skull, det blir för mig inte tydligare än så. Han är ärlig mot sig själv i första hand. Att andra sedan också får det enklare och blir gladare av att han är ärlig är en bonus, framförallt så blir han glad själv, och stolt. Det skiljer 53 år mellan mig och honom, det är inget som hans ögon skvallrar om, men när han öppnar munnen och pratar så är allt så självklart. För att använda sig av ett ungdomligt uttryck så har jag en mancrusch på honom. 

Souto kom till Sverige för 50 år sedan och har jobbat som sjöman, att jobba 3 månader, vara ledig 3 månader, jobba 6, ledig 6, det passade honom utmärkt, för konsten är för honom inte ett konstant flöde utan ibland så kommer det till honom och är han då hemma och kan gå ut till sin atelje i uthuset på tomten hemma i Strömsnäsbruk, där blir det inspirerat av Salvador Dali, David Hockney, Picasso och många fler mycket naturalistisk och mycket surrealistiskt, konst som är lätt att försjunka i. När jag ber honom berätta om sin process, och skapandet så svarar han på hans som jag nu lärt mig typiska sätt att det spelar ingen roll vad han säger, konsten talar för sig själv. 

Men trots att konsten ska tala för sig själv så vill han ändå lyfta fram att han är miljöaktivist, och till och med var det innan Greta, och på hans återigen självklara sätt så berättar han att naturen måste må bra för att vi ska må bra, och det är vad det handlar om, att vi ska må bra. 

En annan sak som behöver berättas om är att han ser ut som en gammal spansk rockstjärna, halvlångt bakåtkammat hår under svar NY keps, perfekt färgmatchad skjorta och en elegant tröja tillsammans med fräscha blåjeans och snabba sneakers, som tagen ur en reklambild. Det är ju viktigt hur man ser ut, det kräver ju Heidi där hemma säger han och skrattar sitt smittsamma skratt. 

Souto berättar också om tekniken Acrylic pouring, han har förvisso tröttnat lite på den, han har trots allt gjort 1000-tals tavlor, så det gäller ju att man förnyar sig. En tavla som han visar mig på sin digitala platta hade han tänkt skrota så han lämnade den ute över natten, och då regnade det, och den blev fantastisk, han kallar den för Vasaloppet, för att den enligt honom ser ut som alla spår efter skidåkarna i starten i sälen. Konsten ligger hos betraktaren, och här kan ska man verkligen ge sig själv tid att betrakta, det gör så man mår bra. 

Intervju och artikel av Daniel Kennerberg 
Raspberry Road Communications. 



Facebook-f


Twitter


Instagram


Pinterest

Add a Comment

You must be logged in to post a comment